Nazareth, Basilica Of The Annunciation And The Church Of Saint Joseph Carpentery

НАЗАРЕТ И ГАЛИЛЕЈА

Исусовим стопама

ЈЕШУА ХА-НОЦРИ ЈЕ ОДАВДЕ

НАЗАРЕТ

Наравно, ставио сам у уши слушалице и почела је песма „Personal Jesus“ (Depeche Mode). Сматрао сам да је то најцелисходнија песма када идемо у посету Исусовој кући и Галилеји. Најважније место у Галилеји је засигурно Назарет (иврит: Нацарет / Нацерет, арапски: Насирија). Али, очигледно ово место, у сасвим лепом и питомом делу Свете земље, није баш увек било сматрано сјајним. Заправо, било је сматрано „пасивним крајем“. О томе сведоче стихови Библије. „Филип нађе Натанаила, и рече му: за кога Мојсије у закону писа и пророци, нађосмо га, Исуса сина Јосифова из Назарета. И рече му Натанаило: из Назарета може ли бити што добро? Рече му Филип: дођи и види.“ (Јован 1:45-46).

Дакле, није баш ласкаво, али, Назарећани, Назарени и остали који су добили име по овом слатком месту у Галилеји прославили су град. Град је један од најхришћанскијих у Израелу, и донедавно је био доминантно арапски и хришћански у исто време. Најважнији споменици су везани за Благовести, односно за „благу вест“ (лепу вест), коју је Арханђел Гаврило донео Марији, Исусовој мајци, да ће родити Сина Божјег.

Назарет, поред анђела Гаврила
Назарет, поред анђела Гаврила

кућа јосифа и марије

Пошто су православци и католици стандардно у неслози око доктринарних питања, православци су саградили Цркву Светог Арханђела Гаврила, непосредно уз Маријин извор, односно Маријино врело, где је по православцима Гаврило Марији шапнуо вест док је ова пунила коршове водом са кладенца. Црква је мала и шармантна, има и спроведену воду са Маријиног врела, коју можете наточити у подруму. Споља се налазе мозаици који су поклон из Украјине, што сам успео да подучим и нашег водича који није знао ћирилицу.

Мало ниже низ улицу, налази се много монументалнија црква Благовести, заправо католичка базилика. Много је новија од православне (1969, у односу на православну из 1750, коју је подигао руски цар) и налази се на месту где је било друго примање Благовести. Шта је овде тачно, ко је у праву? Па, оба образложења су тачна. Православци се ослањају на прво примање Благовести, из апокрифно Протојеванђеља по Јакову, дакле, поред Врела. Kатолици сматрају да се елементи апокрифних јеванђеља не рачунају и да је само Јеванђеље по Луки меродавн. На повратку својој и Јосифовој кући, Марија је чула глас Гаврилов, који јој рече: „Радујсја, благодатна дјево!“. На арамејском.

Назарет, унутар базилике Благовести
Назарет, унутар базилике Благовести
Назарет, унутар базилике Благовести
Назарет, унутар базилике Благовести

АРАПСКИ НАЗАРЕТ

Стога, базилика Благовести је, претпостављате, саграђена на кући Јосифа и Марије. Импресивна је, има мурале Богородице и Христа на много језика, упечатљиви су азијски, где су они приказани као представници жуте расе у локалним костимима. Постоје горња и доња црква, с тим што је доња лепша и упечатљивија. Наравно, водичи ће вам показати и собе где су, у време великих врућина, обитавали чланови Исусове породице. Те собе су, у време пре 2000 година, биле исклесане у пећинама.

Остатак града је дистинктивно арапски – мурали препознатљивог дечака – избеглице који симболизује бежање Арапа из новоформиране Државе Израел 1948. године. Наиме, оснивање Израела код Арапа се тумачи као „Накба“ (Катастрофа). Израелске власте не бришу мурале и графите, правдајући то „демократијом и плурализмом мишљења“. Политику на страну, у Хаифи се сви слажу прилично лепо, у Назарету живе већином Арапи, и град има блискоисточне елементе: базаре и уске уличице. Мада, сувенири су упечатљиво преовлађујуће хришћански. Много су јефтинији него било где у остатку Израела, па препоручујем да их купите овде, а плус је ово ипак Исусов град.

Назарет, грчка православна црква Благовештења
Назарет, грчка православна црква Благовештења
Назарет, грчка православна црква Благовештења
Назарет, грчка православна црква Благовештења

ЈЕЗЕРО КОЈЕ ЈЕ МОРЕ – ИЛИ ОБРАТНО

Река Јордан извире из Галилејског језера у месту Јарденит, које је званично начињено после 1948. године местом где се обављају крштења, јер је оригинално место Каср ел-Јахуд остало у Јордану, код града Јерихона (данас у Палестини). Данас се у Јардениту налази велики визиторски центар и све је безбедно. Aли душа нас ипак вуче у Каср ел-Јахуд у Палестини, јер тамо се Исус крстио. Све у свему, одличан потез и добар покушај скретања туриста.

Галилејско језеро је место где се свашта дешавало у Библији. Овде су рибарили Петар и остали, овде је Исус корачао по води. Ту се налази дом Петров, град Капернаум (Кфар Нахум), а овде су живели и апостоли Андрија, Јаков и Јован, као и порезник Марија. Једне суботе овде је Исус излечио једног човека кога су запосели злодуси, да би после излечио и Петрову ташту од грознице. Излечио је и одузетога, а и ту је римски центурион замолио Исуса да му излечи слугу, а било је ту још чудесних излечења. Исус је прво јако волео Капернаум, а кад га видите биће вам јасно и зашто: на обали плавог језера, у зеленилу, обиљу, много је питомији и лепши од планинског Назарета. Исус је у њему направио центар свог проповедања. Aли, није то Капернаумљанима било доста, па је Исус био разочаран до те мере да их је проклео: „И ти, Капернауме, који си се до небеса подигао до пакла ћеш пропасти: јер да су у Содому била чудеса што су у теби била, остао би до данашњег дана.“ (Матеј, 11:23).

Назарет, Базилика Благовести и Црква Светог Јосифа, изблиза
Назарет, Базилика Благовести и Црква Светог Јосифа, изблиза

не суди да ти се не би судило

Беседа на Гори је такође одржана у Галилеји, а пошто нема пуно брда у том делу Галилеје, највероватније је то било на месту где је сад малецна католичка Црква Блаженстава. Беседа на Гори је позната по, рецимо, изразу „Не суди да ти се не би судило“, а Исус је на Гори спомињао и окретање другог образа. Вреди споменути и Табху, место где је Исус умножио хлеб и рибе да нахрани и напоји 5.000 људи. Сећате се песме ЕКВ „Буди сам“, у којој се каже „Треба ми соба да примим 5.000 људи са дигнутим чашама“? Ето, одатле тих 5.000 људи.

Другом приликом је Исус мултипликовао рибе и хлебове да би нахранио њих 4.000. Све је то било у питомој Табхи, а ту је и црква која о томе сведочи. Ту се и 4. пут појавио након васкрсења, и рекао Петру да ће га овај наследити том приликом. Није то било „ако се мени нешто деси, ти ћеш водити Цркву“, већ пре „Пошто ми се већ десило, ти чеш водити Цркву“. Одатле и цела нит примата Католичке цркве, али то је већ друга прича.

Назарет, Базилика Благовести и Црква Светог Јосифа
Назарет, Базилика Благовести и Црква Светог Јосифа

галилејско језеро

Док су зраци сунца падали на Галилејско језеро, у коме се јеврејски религиозни туристи купају у Тиберијади (Тиберијас), пало ми је на памет да је свака стаза вероватно стаза по којој је Исус ходао, а сваки камен је можда камен где је он седео. Загазио сам у воду, али сасвим небожански сам упадао све дубље у њу. Једини ко је успео да уради исто што и Исус је један гуштер: Исусов гуштер, који хода по води. Сетио сам се Џонија Депа који као пират с Кариба имитира Исусовог гуштера кад трчи. По сувом. А све је почело одавде, поред плаве воде Галилејског језера.

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: