Saveti za putnike

Савети за путнике

ШТА СВЕ ТРЕБА ПОНЕТИ НА ПУТОВАЊЕ?

Савети за путнике су увек добродошли, било који тип путовања да је упитању. Да ли је опција аранжман, „low-cost“ ili „Back Packers“ потпуно је небитно. У сваком случају неколицина ствари вам је увек неопходна и добро је имати при руци. Док се пакујете за пут, не заборавите да понесете све неопходно како би избегли непријатности или додатне трошкове. Ово су неке од основних ствари:

 • Пасош
 • Пуњач за телефон / преносиви пуњач за телефон
 • Домаћа валута
 • Адаптерски утикачи
 • Јапанке (посебно корисне за заједничка купатила)
 • Боца воде за вишекратну употребу
 • Резервне чарапе, доњи веш и четкица за зубе
 • Лекови / лекови против болова
 • Листа важних бројева телефона
 • Фотоапарат
 • Мали локот за ормарић
 • Капа или ешарпа
 • Новац на картици 
 • Прибор за хигијену ноктијуС

Савети за путнике увек добро дођу, нарочито када су благовремени

Пасош

Пасош је свакако документ без кога без обзира на ваш леп осмех и авантуристички дух нећете моћи да путујете у иностранство. Стога ово је једна од основних ствари.

Пуњач

Пуњач за телефон је постала неизбежна ствар будући да већина путника користи телефон уместо фотоапарата. Такође нас држи у контакту са нажим ближњим, обављамо и потврђујемо трансакције, поручујемо такси итд.

Новац

Домаћа валута је пожељна нарочито ако са аеродрома морате да стигнете до вашег смештаја а не примају картице. Једна од опција је АТМ аутомат на коме можете подићи новац.

Adapter

Адаптерски утикач је нешто што вам је неопходно како у земљама где се користе различите утичнице будете у могућности да укључите свој телефон.

Папуче

Јапанке или папуче су добродошле из више разлога. Обзиром да цео дан пешачите, дочекате и оних 5 минута када се изујете. Обзиром да никада не знате какав ће смештај бити, најбоље је да понесете папуче како не би ходали боси и преносили прљавштину са пода.

вода

Боца воде која може да се пуни је веома битна. Хидрирати организам на путовању је изузетно важно. Не треба да подсећамо колико често је вода скупа на аеродрому па је пожељно имати своју.

Гаће и чарапе

Резервне чарапе, доњи веш и четкица за зубе као основна хигијена су „Must have“.

Српска здравствена књижица важи у неколико земаља али свакако треба понети лекове за прву помоћ.

лекови за пут

Многе државе неће да издају ни обичан аспирин за главу уколико немате рецепт стога веома је паметно да  понесете неопходне лекове. Неке од држава које признају Српску књижицу: Аустрија, Белгија, БиХ, Бугарска, Холандија, Италија, Луксембург, Мађарска, Северна Македонија, Немачка, Румунија, Словачка, Француска, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Словенија, Турска и Тунис.

važni telefoni

Листа важних телефона је пожељна уколико се изгуби телефон. Данас ретко ко зна бројеве телефона напамет тако да је врло корисно понети мали нотес са најважнијим бројевима како би могли потражити помоћ. Уколико изгубите кредитну картицу потребно је што пре позвати банку и блокирати исту како би избегли непријатности. Професионалци користе картице за трошење малих износа (али често) па могу брзо да потроше велику суму а да им не треба ваш пин код.

Фотоапарат

Фотоапарат је на путовању ваш најбољи друг. Он је ту да забележи оно што ви желите да запамтите и за 50 година када погледате слику, да се сетите.  Да предочите онима који не путују како изгледају градови, предели… Такође и онима који путују да дајете савете шта је на вас оставило највећи утисак.

Савети за путнике могу се наћи на многим форумима али неке елементе просто морате имати

Стари локот

Мали катанац за ормарић је одлична ствар зато што уколико одседате у хостелу морате закључати ваше драгоцене ствари. Не можете све носити са собом. Дешава се и да сте у неком граду на неколико сати и да желите да га разгледате па како не би вукли кофер катанац је спас. Можете изнајмити ормарић и закључати ваше ствари на неколико сати, чак и дана.

капа

Капа или ешарпа (марама) могу бити спас уколико је сунце веома јако. Спасиће вашу кожу да не изгори и можете избећи главобољу и сунчаницу. Добро дође и ако изненада крене киша док се не склоните у неки локал. Уколико сте човек који воли капе и шешире нека овај предмет буде ваш имиџ.

Kreditne kartice

Новац на картици је увек пожељан из неколико разлога. Неке земље неће да вас пусте уколико немате платне картице, небитно да ли на њима имате средства. То је апсолутна политика и рредлажемо да је увек имате. Низ апликација које путници користе а то су booking.com , AirBnb, Hostelworld.com,  Uber, Bolt, Yandex и многе друге, везане су за вашу картицу. На тај начин плаћате ваш боравак, такси а често и многе друге ствари у иностранству.

кишни мантил

Уколико идете у тропске крајеве обавезно понети најлонску кабаницу. Чак и ако не идете у тропску земљу време може врло брзо да се промени. Све и ако сте у хотелу са пет звездица и ако кренете у шетњу, одете даље од свог смештаја, време може брзо да се промени. У летњем периоду чести су пљускови стога треба бити опрезан. Ово није ствар без које се не може путовати али спада у базичну ствар коју препоручујемо. Цена ове кабанице је еквивалентна 1 еуро а не заузима места у ранцу или ташни. Обзиром да су документа, новац, мобилни телефон и друге вредне ствари често код нас, пожељно је имати овакав  предмет код себе. Може вас поштедети непријатности.  стога набавите овај предмет пре пута.

Прибор за хигијену

Прљавштином испод ноктију може да се пренесе мого бактерија што може бити кобно на путу. Једна од ствари која ником није атрактивна су неуредни нокти. Прибор за хигијену ноктију не заузима много простора а веома је корисно имати га при руци. Нарочито уколико се путује на дужи период и да овакав прибор не би требало да позајмљујете од других. Основа хигијена је нешто што не треба бити упитно стога смо сврстали овај сет под „Must have“. 

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: