Haifa, Fountain c

Хаифа

Европа пресељена на Блиски исток

Хаифа је сама по себи контрадикторан град

ХАИФА

Израел је земља која се може описати на много начина. Можемо рећи да је то „Европа пресељена на Блиски исток“, што нама звучи одлично, али антиционисти ово потежу као главни разлог зашто Израел не би требало да буде ту, него негде другде. Личи на Скандинавију под сунцем Југа, што због цена, што због организације. Личи на друге земље Средоземља, које припадају култури Запада: на Кипар, на Малту, Грчку, Либан, па и Турску и Алавистан, најевропскији, приморски део Сирије. Али, то није све…

Светиште бабових тераса и вртова
Светиште бабових тераса и вртова

у светој земљи

Израел поседује оно што ниједна од ових земаља нема: светост. Он је толико „густ“, да се може рећи да свако село, свако брдо, зид и сваки камен има неко значење: неки пророк је овде урадио нешто, неки стих из Библије се односи баш на тај залив или плићак у коме се брчкате. Да не спомињемо историју крсташа и те „новотарије“ од пре 500 или 1.000 година. Дакле, необично је бити на месту о коме сте толико слушали, толико читали и толике филмове гледали. Ако Murray Head у песми „One Night In Bangkok“ каже „I can fell the Devil walking next to me“, овде смо били ближи идеји да је Бог корачао… ту негде поред.лиски исто

Бахајски вртови
Бахајски вртови
Бахајски вртови
Бахајски вртови

Говори руски да те цео свет разуме!

Хаифа је сама по себи контрадикторан град, јер је истовремено и елитни и недовршен, и најпитомији и најчуднији за живот у целом Израелу. Град је релативно „шизоидан“, јер се налази на мору и у брду, и настао је спајањем неколико малих насеља, од којих су нека била на планини Кармел (одатле Кармелићански ред, што ћемо видети касније), а нека близу воде. Временом се име Светог Петра (на арамејском: Кеифа (православна Библија каже „Кифа“), које сте могли чути у филму „Страдање Христово“, Мела Гибсона, где Јевреји говоре реконструисани арамејски и Петра Исус стално назива „Кеифа“) усталило за цео град, јер су га крсташи звали Caiaphas Civitas, игноришући сва претходна имена насеља у околини.

Наравно, постоје бар још три теорије о настанку имена града, али да не дужимо: сви су у праву и баш је по њиховој речи настало име. Елем, Хаифа је оштро подељена на два дела, доњи град близу мора и горњи град на Кармелу. За ово постоји историјски разлог, као и оштра сукобљавања локалаца и туриста око тога који део града је лепши. Сви странци мисле да је лепши и елитнији део уз море, који је некада био или арапски или ненасељен, док Хаифљани верују да је „чиста премија“ бити на Кармелу. Ништа чудно, погледајте Београд и разлику између онога што је донедавно била пустара пре „Београда на води“ и Дедиња или Сењака.

Мој посао је плажа, каже Барбикин Кен, а кажемо и ми!
Мој посао је плажа, каже Барбикин Кен, а кажемо и ми!
Градски музеј Хаифа
Градски музеј Хаифа

бахаизам

Исти менталитет, то је оно што се мора потцртати код Срба и Израелаца, не само по овом питању. У сваком случају, део на Кармелу јесте леп, али је скуп и нема богзна шта да се види, док је део уз море у фази реконструкције по угледу на Тел Авив, Еилат или Бејрут, рецимо. Ако полазимо са Кармела, вредно је обићи католичку цркву Морска звезда (Стела Марис), Кармелићанског реда, која је овде саграђена још у 12. веку. Одавде потичу Кармелићански ред, Босоноге Кармелићанке из Шпаније, Кармелићански самостан у Сомбору и шта све не. Лепа ствар је што се са планине Кармел углавном пружа сјајан поглед на море, а црква је некада била ван града, да би сада била у његовој унутрашњости. 

Па ипак, иако су се овде сударале три највеће монотеистичке религије, ипак је најзначајнији споменик Хаифе посвећен четвртој вери: бахаизму. Бахаизам је једна врста синкретистичке вере, коју је основао Иранац Бахаула. Бахаизам верује, упрошћено речено, да су све вере одјек једне исте истинске вере и не смеју бити у сукобу, јер вишње силе шаљу свако мало неког мудрог пророка да освежи мудрост човечанства: био то Соломон, Мојсије, Буда, Исус, Мухамед или Бахаула, на крају крајева. У сваком случају, Бахајски вртови, који су настали у Хаифи, најлепши су пример бахајске архитектуре и релативно су нови: комплетирани су 2001. године.

Само фали Еркул Поаро – британски део Хаифе, у низији
Само фали Еркул Поаро – британски део Хаифе, у низији

доњи град

Доњи град Хаифе је већ нешто што нам се свима допало: куће и зграде од жутог камена, старији људи који у спором медитеранском ритму играју карте и домине… Свуда натписи на хебрејском, арапском, енглеском и руском! И ако не знате иврит (хебрејски), и покушате на енглеском, највероватније ћете половично успети, али ако се сетите да је око 40 посто становника из бившег СССР-а, онда вам силне плавуше по улицама, или руски натписи неће бити чудни, и највероватније ће вам први пролазник дати тачну адресу. Наравно, ако руски уопште говорите.
Добра ствар је да су екс-Совјети, то јест руски Јевреји, донели културу пабова и излазака, а моја тактика је била: уђи у паб и види има ли застава Динама из Кијева или Черномореца из Одесе, уочи да ли конобарице личе на девојке из Србије, и ако личе, реци гласно: „Добри вечер, два пива!“. Безмало 100 посто погодака. Већину места за излазак држе баш ови Јевреји, најчешће врло секуларни.

Фонтана, Хаифа
Фонтана, Хаифа

хаифа је изузетак

Плажа и четврт поред мора је богата хришћанским црквама, џамијама и новим небодерима, којима се ревитализује лучка област. Плажа у Хаифи је пешчана, дугачка километрима, сунце залази директно у очи, а жућкастоцрвени песак вам говори да сте на Леванту. Пуно плавокосих људи и пуно мајки с децом говоре да су становници са севера Европе, али да у старој јеврејској традицији обожавају децу, а и може им се, јер је израелска држава врло одговорна према породицама. Све у свему, одлично место за летовање!
Од петка вече до суботе вече не раде градски аутобуси, међуградски аутобуси и возови, јер је шабат нерадни дан. Хаифа је мали изузетак.

Кармелит, брдски метро, иде од луке до врха брда и има само једну линију. Мешавина је метроа и жичаре.

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: