Локалци нуде луду вожњу око Старог града глисерима – није за свакога и није за снимање, а поглед је и лепши од овог!

Акра

ДУХ КРСТАША

Акра, Хаифа

АКРА

Излет у Акру (пазите на енглески: Acre (Ејкр) није исто што и престоница Гане – Accra (Акра)) је прилика да се осети дух старих времена, који у Хаифи мало недостаје. Наполеон је приликом освајања Хаифе (хтео је све да освоји, ваљда), срушио целу стару хаифску тврђаву. Срећом, у Акри му то није успело. Заправо, сад се каже да је Акра (Акко на хебрејском, Акка на арапском) поред Хаифе, али у време крсташа би сигурно рекли да је малецка Хаифа поред моћног града Свети Јован од Акре (Saint-Jean d’Acre).

Сахат кула
Сахат кула

туристички центар

Град је у свему заслужио своју репутацију туристичког центра: мали је, сладак, има пуно старе архитектуре, живот је спор. Има лепе плаже, старе цркве, џамије, рибље пијаце, сукове. Ово је један од најдуже насељених градова света, заједно са Дамаском и Алепом, који су, додуше, у близини. Иако ће вам изгледати да је град углавном муслимански, са нешто мало хришћана и по којим Јеврејем, заправо је 75 процената грађана јеврејске националности. Остали су Арапи. Град је своје сјајне моменте доживео под арапском и крсташком влашћу. У време Првог крсташкога рата 1104. године га је освојио Болдвин од Јерусалима. Године 1130. је имао 30.000 житеља, а 1170. је био највећа лука на Леванту и зарађивао је годишње више него цела Краљевина Енглеска!

Хоспиталци, односно Витезови Светог Јована, имали су овде своју базу, да би пред муслиманима отишли на Родос. Касније су на Малти постали познати под именом Малтешки витезови. Али, почели су у Јерусалиму и Акри, наравно. Град је пао 1291. године и постао мање значајан, а Наполеон је неуспешно покушао да га освоји.

Плажа где се жене купају обучене
Плажа где се жене купају обучене
Арапски је доминантан језик
Арапски је доминантан језик

моћна и лепа џамија на сред трга

Интересантна и злогласна личност из Акре је, на жалост, нашег порекла. Ахмет Џезар Паша је био локални османски владар Акре. Био је Србин, хришћанин из Херцеговине, по свему судећи, и већ као млад се исказао у непочинствима, пошто је успео неког да убије у родном крају. Побегао је у Цариград у страху од освете и продао самог себе на пијаци робља. Купио га је један Египћанин и исламизирао. И то како га је исламизирао! Новопечени Ахмет је постао Џезар Паша, добио је надимак „Касапин“ (Ал-Џазар) по убијању противника и цивила хришћана (њих је нарочито мрзео) и Јевреја. 

Кажу да је док је јахао, за собом вукао покретна вешала, за случај да га неко попреко погледа, да има како да га педагошки казни. Наравно, градио је велелепне објекте, и на тргу који се зове по њему налази се једна моћна и лепа џамија, најлепша у граду. За њу су коришћени римски стубови донесени из Цезареје и Тира у Либану.

Стари град је пун цркава и џамија
Стари град је пун цркава и џамија
Акру је у последње време прославио Пауло Коељо
Акру је у последње време прославио Пауло Коељо

све је као разгледница

Бројне су хришћанске црквице разних деноминација, зидине градића су прекрасне, на сваком кораку ћете видети децу која играју фудбал или питоме мачке. Лука је сликовита, а Хан Ал-Умдан нам даје драгоцени пример отоманске архитектуре. Све је као са разгледница. У сумрак, популарно је сести у чамац и јурцати поред градских зидина. Добро, не морате јурцати, постоје брзи и спори бродови, али ко ће убедити сапутнике да треба уживати у вожњи и фотографисати Стари град? При тој брзини не смете пуно млатити апаратом или телефоном, да не бисте остали без њега, али и то је доживљај за себе!

Унутар делова старе крсташке тврђаве
Унутар делова старе крсташке тврђаве

стара архитектура града

Стара архитектура града подсећа на Аруад у Сирији или северну Африку, чак и Сенегал, на пример. Врло добро знате да нисте ни близу куће, срце је спокојно у тој егзотици. Када падне мрак, муслиманке излазе у шетњу са марамама, јаким слојем белог пудера, снажно исцртаним очима и јаркоцрвеним уснама. Месец над Акром, продавци рибе и звук мујезина вам кажу да сте на Оријенту.

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: