Маузолеј Амира Темура

Самарканд

Пут свиле и даље је магичан

ПРВО САЊАРЕЊЕ

САМАРКАНД

Године 1988. сам као радознали клинац набасао у туристичку агенцију Путник у центру Митровице и узео два проспекта, Далека путовања, и СССР, јер интернета није било, па да научим о далеким крајевима света. Једно од путовања је било „Тројка“ (Москва, Лењинград, Кијев), па Крстарење Волгом, па Кавказ (Грузија, Јерменија, Азербејџан), па Прибалтик (Естонија, Летонија, Литванија) а посебно је лепо звучао Пут свиле, па сам попамтио сва имена попут Биби Ханим (ова џамија пред којом смо), Гур Емир (маузолеј Тамерлана), градове као што су Бухара и Хива… иако сам знао да су Викинзи дошли до њих из Шведске као до најдаље тачке, у Открићима света у стрипу. Други један стрип, Корто Малтезе, причао нам је о «Златној кући Самарканда». Колико само магије у тим именима… Самарканд, Кизил-Кум, Аму-Дарја, Сир-Дарја, Кара-Кум… Пут свиле, Александар Велики, сви су ту… Само ја никако да дођем до тамо.

Маузолеј Амира Темура
Маузолеј Амира Темура, турско-монголског освајачa

ОНДА ДОЂУ ВИЗЕР И МИРЗОЈОЈЕВ

А онда, Визер је 2022. увео летове за Самарканд и Ташкент, али из Абу Дабија. Срећом, па до Абу Дабија такође вози исти превозник за мале паре, и ето нама могућности да некадашњу линију од 500+ евра премостимо за 40% новца, и то не преко Москве или Истанбула, већ преко Средњег Истока. Примамљиво. А и нови председник државе, флексибилни Шавкат Мирзојојев, одлучио је да прво уведе е-визе, а затим да их и укине за многе државе, па и нашу. Милина, купујемо карте и идемо на пут!

Дотакли смо тло Самарканда ујутро, у сунчан дан. Сви су толико љубазни да је то за не поверовати. Срећом, сви причају руски. Такси до хотела износи неколико хиљада сума (узбекистанска валута). Убацујем у апликацију за конверзију и са неверицом одговарам другарима: «свако ми дође по 20 динара». Укупна цена за четворо је била – 80 динара. После нам власница хотела каже да је такси «на копејке» (руски израз за «џабалеску») јер сва возила иду на гас а они – имају свој гас. Па су и сви производи јефтини, јер их праве фабрике на гас. А сви аути су – Шевролети. Углавном бели, јер је врућинчина лети несносна у пустињама, али и у степама. Једино је Шевролет, кажу нам, на време «упао» у земљу са понудом плинских мотора и ето – 95% тржишта је њихово. Незгодација: не можеш препознати који је твој такси – једино по регистрацији.

Трг Регистана у Самарканду
Трг Регистана у Самарканду
Уметничка галерија
Уметничка галерија

РЕГИСТОН МАЈДОНИ

Наравно, срце Самарканда је Трг Регистан (Узбеци кажу «Регистон» јер имају тенденцију, под утицајем персијских језика, да А изговарају као О), који чине три медресе које га уоквирују. Иначе, име му значи «пешчани трг», јер су некада овде завршавали каравани са камилама, па да се камиле не би посклизнуле на плочник, трг је остављен тако, прекривен песком, да камилама буде угодно. А три медресе, Улугбекова, Шер-Дор и Тилја-Кари, сведоче о периоду када су се овде доносили закони, у време Тамерлана, највећег лидера Узбека (у то време нису баш постојали Узбеци као такви, већ туркијски народи у целини, рецимо, као некада стари Словени, али да им не кваримо, нека буде «највећу Узбек» икада), када су се на тргу доносили закони, а и извршавале смртне казне и уклањање глава зликовцима (не може се без народне забаве!), али и у време када је Самарканд био центар оријенталног образовања; нарочито оног религијског.

Трг Регистана у Самарканду
Трг Регистана у Самарканду
The tiled roof of the Khodja Abdi Darun Shrine
The tiled roof of the Khodja Abdi Darun Shrine

ЗА СВЕ ЈЕ КРИВ ТЕНГРИ, ХВАЛА МУ!

А тек стил! Мало је рећи да избија дах из груди. Доминира плава боја, небескоплава, по којима ће туркијски народи постати толико познати да ће на француском ова боја добити име «тиркизна» («туркијска»). А откуд она уопште доминира целим овим узбечким стилом архитектуре? (Узбечки стил је под директним утицајем персијског и кинеског стила и директно је утицао на могулски стил, узгред.) Па, морамо се вратити у време пре ислама. Наиме, туркијско-монголски и угрофински народи од Монгола до Мађара и од Финаца до Узбека, Турака и Прото-Бугара веровали су да је врховни бог Тенгри или „бескрајно плаво небо без облака“. Нарочито су волели људе са плавим очима, а такве жене су им биле симбол лепоте. Јер, шта је лепше у степи него кад се пробудите а небо је ведро и дан је сунчан? Светлоплава је постала њихова света боја и ту боју срећемо на марамама, накиту, заставама, џамијама.  На медресама Регистана, осим фасцинантних орнамената, видимо и облике птица, што је директна позајмица из персијске уметности, нетипична за ислам. Ту је и џамија Биби-Ханим, име које се не заборавља. А ни џамија.

Џамија Биби-Каним
Џамија Биби-Каним

ТАМЕРЛАНОВА СИЛА ЈЕ У ПРАВЕДНОСТИ

Недалеко одатле је маузолеј Гур-Емир, што ће рећи да је овде покопан неки емир, односно краљ, а то није нико други него Тамерлан, кога је Борхес онако маестрално описао у песми која носи Тамерланово име. Тамерлан је у Узбекистану, иако један од најсуровијих владара икада, слављен као национални херој. А опет, Узбеци су један од најљубазнијих и најмирнијих народа. Транзиција као Викинзи у данашње Скандинавце. За не поверовати, кад узмемо колико су на Балкану мало успели народи да се «транзитирају» од међусобног млаћења. Његово право име је Темур („Гвозден“) Ленк. Сад чак и звучи српски. Маузолеј је један од највећих споменика и атракција града. Његов мото је био «сила лежи у праведности».

Џамија Биби-Каним
Џамија Биби-Каним

ЈЕЛО И ПИЋЕ

Узбекистанска кухиња је славна по целом свету, а нарочито по бившем СССР. Чак и у Новом Саду је постојао ресторан Пи-Лов, који је нажалост пао као жртва пандемије, али сенадамо његовом ускрснућу. За мале паре добијате шашлике (са Л, не са Љ), пилав (о њему у Бухари), мантије, кебоб (ћевап, јасно вам је већ) и милион других јела, а то што су у питању сунитски муслимани, само помаже да добијете добар чај (зелени и црни), али не спречава власнике да вам дају и пиво за 95 динара. И тако сваки дан. Узбекистан – земља гурманлука и преједања. И њихов хлеб, лаваш, је један од најпознатијих симбола Узбекистана и целог узбечког народа. Прави се округао и у средину му се утисне печат са рупама, где онда постане тањи. Често се премазује луком.

Пијаце су праве оријенталне, али и совјетске и уређене у исто време. Некаква идеална средокраћа. Сви оријтални специјалитети су ту: сушено воће, исламски слаткиши пуни шећераа, алва, имају сушене диње и шта све не… На неки начин, све тако познато. Једна Рускиња ми каже, „Сасвим друга цивилизација“. Можда кад се гледа из Москве или Санкт-Петербурга, или Варшаве. Нама на Балкану, ово је сасвим блиско, ништа што немамо у својој земљи, Новом Пазару или Призрену, или оближњима Сарајеву, Скопљу, у бившој нам држави. Ми и јесмо на средокраћи цивилизација, као и Узбекистанци. Намерно не кажем Узбеци, јер је у Самарканду бар 50% становништва Таџика, и скоро сви говоре и узбечки и таџички, и руски. Зашто је таџички град припао Узбекистану, о томе можемо питати Лењина, Стаљина и водити дуге расправе, које нас баш сада и не занимају. Једемо слаткише у мајско поподне и није нас брига за велику политику.

Споменик Амиру Темуру
Споменик Амиру Темуру

РУСКИ ЦАРСКИ И СОВЈЕТСКИ САМАРКАНД

Наравно, ту су још два слоја града – руски царски, са зградама које можемо видети било где од Пољске и Финске до Владивостока, православне цркве; и совјетски, са булеварима, дрворедима, травњацима и монументалним здањима која углавном служе на ползу народа, као што су библиотеке, музеји, школе, и слично. Мини-радњи и маркета има свуда, као и код нас. Запањујуће је да одете толико далеко у Азију, а опет, због руског, због СССР, због османске власти над нама, због свега тога, као да сте у Новом Саду. И некако сте као код своје куће, и међу својима. Међу једним од најљубазнијих народа света.

Локални хлеб у Самарагду
Локални хлеб у Самарагду

НАЈЉУБАЗНИЈИ

Кажу у Клубу путника да су правили анкету где су људи на свету најљубазнији. Победиле су две дестинације – Сирија пре рата, и Централна Азија. Када вам се сви јаве на улици, и да вас не знају, и када сви поставе руку на срце када се захваљују, уз осмех, и све вам дају бесплатно ако могу – онда је то дестинација који заволите одмах и заувек. А магију звука речи Самарканд само обогатите сликама плаветнила неба и фасада и останете увек душом тамо.

 

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: