marbelja

МАРБЕЉА

МОНДЕНСКО ШПАНСКО ЛЕТОВАЛИШТЕ, СТЕЦИШТЕ ЕЛИТЕ

МАРБЕЉА

Марбеља, монденско шпанско летовалиште, стециште елите и оних који само желе парче андалузијског мора…

Постоји огромна вероватноћа да си за Марбељу чуо први пут гледајући смрдљивог, уображеног и фашизму наклоњеног смотанка Торентеа, у шпанској комедији „Торенте 2: Мисија у Марбељи“. „Глупа рука закона“ се обрео на андалузијској фенси обали управо због фенсераја који прати ово, најпопуларније шпанско летовалиште. Јесте да си ти углавном чуо за Љорет дел Мар, где можеш елегантно и за мале паре и да одеш преко наших агенција, али четири најпознатија шпанска места за одмор су дефинитивно Ибица, Палма де Мајорка, Бенидорм и – Марбеља

Дакле, други наставак комедије у којој знојави главни јунак уринира у базен, а гади се што је метросексуални мулат ушао на други крај истог смештен је у место где има највише јахти, највише милионера и милијардера, разних Березовских и Абрамовича, и наших мегатајкуна. И тајкуна свих нација. (Узгред, домаћи еквивалент био би му „Полицајац с Петловог брда: Мисија у Будви“, или тако нешто). Ту је и Новак Ђоковић, кад није у Монте Карлу или на пирамидама у Високом.

marbelja
marbelja

Унесите овде текст наслова

Дакле, врела клима, „километарске“ јахте, кич-становници који се размећу богатством, гомиле Британаца и осталих Северњака, али и супер плаже, циркус-продавнице, тезге и остале летње „глупости“, то ти је то. Али, лепо је сређена. Кажу да је била катастрофа од градића док на њено чело није дошао Хесус Хил, милионер и власник Атлетика из Мадрида, који је средио фасаде, улице, по’апсио дилере дроге и џепароше са ножевима, поплочао плочнике и засадио цвеће. Ред и рад, а? Е, па поменути Хил (није никакав род Бенију Хилу (Hill), већ је Шпанац, и име му се пише Gil) је био познат по (скандалозној) изјави да је „Шпанији било боље под Франком“. (Читај на српском: Србији је било боље под Слобом, на хрватском: Хрватској је било боље под Туђманом итд.). Ваљда је мислио на одсуство анархије јужноамеричког типа на улицама, па некако може да му се прогледа кроз прсте за ову одвалу. Иако сада Марбеља делује сасвим уређено, и без Франка и фаланги, хвала Богу.

Марбеља, плажа
Марбеља, плажа

КАДА СИ У ШПАНИЈИ ТРЕБА ДА ПРОБАШ СВЕ ШПАНСКО

Данас је то место на коме, док се купаш, можеш да слушаш све језике осим шпанског, чак и на радију: Енглези, Финци, Швеђани, Немци и остала братија имају и своје радио-станице, и своје специјалозоване барове и ресторане где се служе „fish & chips & a pint of ale“, „bratwurst & paulaner“ итд. Да би се осећали као код куће. Не дај Боже да пробају нешто ново и аутохтоно. Остатак туриста, као што смо ми, Грци, Пољаци и Руси, рецимо, препознајеш по томе што заиста желе да пробају све шпанско, од хране до вина и пива. 

Замисли, да не бих дошао у Шпанију на море и питао: „Да немате можда Јелен? А Лав?“. Идиотизам, али Шпанци им излазе у сусрет, шта ћеш. Још нешто за љубитеље популарне културе: политички трилер „Сиријана“ сниман је у Марбељи, где је град представљен као место где приватне партије имају арапски емири, а сва кола су суперскупа. У сличном контексту град спомиње и Спилберг у филму „Минхен“.

ПЛАЖЕ СУ ВРХ ВРХОВА

Шон Конери је живео овде и играо голф сваки дан, док се није посвађао са Хилом и отишао на Бахаме (јадан), а Бандерас је чак родио и ћерку овде. Или је то урадила његова жена? у сваком случају: песак је џабе, пиј пиво у „happy hour“ терминима у јефтинијим кафићима или га купи у продавници (увек „Mahou“ или „Estrella Damn“, јер су домаћа и јефтинија!), а имај у виду да када нађеш на неке, рецимо, Аустралијанке, оне већ после пар пића неће имати ништа против да ти плате коју туру, ако си их шармирао својим балканским приступом. 

Пијане Англосаксонке углавном много тога шармира. Ако ти се не свиде, елегантно извлачење ти не гине. Питај своје другарице како да утекнеш од неког ко те жарко жели, гарант имају неки „сигурица“ рецепт…. Што се тиче споменика, центра града и осталог, све се обиђе за један дан, и шармантно је. Плаже су врх врхова, иако мало нагужване. Али, елита. Вреди се макар један дан гурати са милионима жељних сунца. Ваљда.

Марбеља, плажа
Марбеља, плажа

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: