Магија старих улица - Јафа

Јафа

ГРАД У КОЈИ ИЗРАЕЛЦИ ДОЛАЗЕ САМО ДАЊУ​

Тел Авив – Јафа

ЈАФА

„Био си у Јафи? Јеси ли јео Јафа кекс?“. Као да су се сви договорили да ме ово питају, као да је била нека скривена камера. Нисам. И не знају баш најбоље шта је Јафа кекс. Jaffa Cakes је настао од јафа наранџи које су се гајиле у околини града и које су немачки колонисти тако брендирали у време Британске Палестине. Jaffa Cakes је настао у УК пре него што је дошао у Црвенку. Али, да се вратимо у Јафу, то јест, како Јевреји кажу, “Јаффо”.

Занимљиво је да је град био толико типично арапски да су га Британци током идеје о партицији Палестине на арапски и јеврејски део предвидели као део арапске државе, као изоловану енклаву. Ништа од тога. Данас је он део града који се званично зове Тел Авив-Јафа и састоји се од ова два спојена града. Добио је име по Јафету, трећем Нојином сину, јер га је он саградио после Потопа.

Јафа је град одакле су јафа наранџе и последично, јафа кекс!
Јафа је град одакле су јафа наранџе и последично, јафа кекс!

пролећно брдо

Јафа је била позната лука и била је у израелским, сиријским, персијским, вавилонским и разним другим рукама током старог века. Овде су допремана кедрова дрва за Други јерусалимски храм. Касније су дошли Римљани, Византинци, Арапи, крсташи и Турци, чији се утицај и данас види у Јафи. Занимљиво да су град освајали Саладин и Ричард Лавље Срце, исти онај што се дружио са Робином Худом. Из неког сулудог разлога, Наполеон је извршио покољ ратних заробљеника Турака кад је 1799. године освојио Јафу.

Почетком 20. века Јевреји из Европе насељавају ову област и бирају пешчану обалу поред Јафе да направе нови град, који су назвали Тел Авив (Пролећно брдо).

Наполеон је нашао своје место у Јафи, макар као смешни кип
Наполеон је нашао своје место у Јафи, макар као смешни кип
У Јафи су традиционално живели Арапи обе вере
У Јафи су традиционално живели Арапи обе вере

Јафа - и даље најлепши град за туристе

Пошто су Арапи често правили нереде и погроме над Јеврејима (зато су се и у Хаифи преселили уз брдо, као Срби од Турака код нас), Јевреји одлучују да се иселе у компактан Тел Авив и ускоро он постаје већи град од Јафе. Но, Јафа остаје најлепши град за туристе, независно од религијских афилијација у целом Израелу, уз Акру и Јерусалим, дакако. У Јафи, када се са мора попнете уз зидине од окер камена, вијугате савршено сређеним уличицама, где су кућице, атељеи, негде извири неки кафић, негде неки музеј. Све је као са разгледнице.

Стара Јафа је срце града
Стара Јафа је срце града
Стари град је туристичка атракција за љубитеље историје
Стари град је туристичка атракција за љубитеље историје

стара јафа

Стара Јафа је место из најкласичнијих туристичких проспеката. Најупечатљивије су цркве, и то Црква Светог Петра, под палмама, испод кристално плавог неба, над медитеранским плаветнилом. Толико је типично католичка да бисте је лако сместили у Колумбију или неку бившу шпанску колонију. Кажу да је овде боравио и Наполеон (потпуно је невероватно да је, када путујете од Литваније и Москве до Египта и Израела, да не говоримо о Ватерлоу, свуда био Наполеон). Црква је из 19. века, а саграђена је у време отварања Свете земље Европљанима, када је Турцима зафалило пара, па су почели да издају богатим хришћанима дозволе за градњу којекаквих друштава и цркви, што фундаменталисти нису опростили Османлијама.

Стари град је туристичка атракција за љубитеље историје
Стари град је туристичка атракција за љубитеље историје
Остаци хришћанских освајача
Остаци хришћанских освајача

израелци у јафу долазе само дању

Највише их има у Витлејему, Назарету и наравно, Јерусалиму, али ни Јафа није била изузетак.

Црква је грађена на месту старе крсташке тврђаве. Симпатичан је оријентир и Сахат-кула и Ал-Бахр или као што јој име каже, Морска џамија. Иако се нама, туристима, јако допала Стара Јафа, Израелци воле да дођу у Јафу само дању, јер је диван поглед са зидина Старог града на Тел Авив и скајлајн и плаже овог велеграда. Ноћу кажу да има можда и највише дроге и насиља у целом Израелу.

 

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: