Statue of Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi 4

Хива

Најлепши град Узбекистана и Пута свиле

Лепота на месту бившег ужаса

ХИВА

Некако смо на нашем „брзом Путу свиле“ ишли на све боље и боље – од Самарканда који нас је задивио, преко Бухаре која нас је још више својим очуваним старим градом оставила без даха, па све до Хиве која је савршено рестаурирана иза моћних зидина. Прешли смо преко пустиње Кизил-Кум чији је песак заиста наранџаст, тако да поприлично оправдава своје име „Црвене пустиње“. Ушли смо у оазу и куће су постале драстично богатије него остатак Узбекистана. Свуда зеленило. Стигли смо у Хиву, најлепши град Узбекистана и Пута свиле.

Стари град чува више од 50 историјских споменика и 250 старих кућа
Стари град чува више од 50 историјских споменика и 250 старих кућа

РОБОВЛАСНИЧКА ХИВА

Био је врео летњи дан, лета Господњег 1819. Бар по томе како су Руси рачунали време, и кога су узимали као Господа. У Хиви је било више од 600 година мање, и рачунало се не по Господу, тј. Алаху, већ по Пророку. Лето у пустињској оази коју су разне силе хтеле освојити силне векове- Хорезам! Земља („зам“) Сунца („хор“) и њена престоница, у зеленој оази, Хива, град опасан зидинама од окер опеке, одавали су отисак неосвојивости и егзотике за Русе, који су дошли директно из неокласичне Европе. Тамо су се робови држали само у далеким колонијама. И углавном су били црне пути. А овде – шок за капетана козачке војске, Николаја Муравјева, који се презнојавао у козачком мундиру – дошавши на пијацу робља, где су држали на продају његових 3.000 Козака, било је још око 30.000 робова – Узбеци нису имали милости према својим туркијских „сународницима“, Казасима, Каракалпацима, Туркменима и осталима – и они су били ту. Уз хиљаде Персијанаца са југа, Курда, и осталих лепо ухрањених људи са што бољим зубима и сјајне личне хигијене. Наиме, један роб је вредео четири камиле – тако да није чудо да су људи били највећи капитал!

Хотел у Хиви
Хотел у Хиви
Мохамед Амин Кан је желео да направи највећи минарет на свету
Мохамед Амин Кан је желео да направи највећи минарет на свету

РУСИ СУ ОСВОЈИЛИ ХИВУ 1873. године

Овај прелепи град који је освојио очи капетана Муравјева био је у снажној контрадикцији са срамом који је осећао гледајући робље. Али, тако је било свуда – и у Америкама, где су то радили Европљани, и у источнпој Африци где су то радили Оманци и Арапи, аи у западној у централној Африци где су то Африканци радили једни другима. Цео напредак града заснивао се на трговини робљем које су куповали и продавали Шајбаниди, узбечка династија која је преузела град од Тимурида, потомака Тамерлана, такође страшног Узбека. А онда су Руси успели и освојили 1873. Хиву, укинули ханство (канат) и укинули ропство. Учинио је то генерал Константин фон Кауфман, који је Хиви оставио формалну власт канова, учинивши је претекторатом. Кана су смакли 1919, а Хива је постала престоница Хорезамске ССР, која је 1925. уједињена са СССР и подељена по етничким границама – северни део су добили Узбекистанци, јужни Туркменистанци.
А могли су живети добро и без робља – Хива се налази тачно на месту где се са централноазијског Пута свиле скреће према Волги и Уралу и Каспијском мору.

Паипак, и сво то богатство није помогло развоју свести – канови су држали народ у изолацији и богатству у исто време, а непослух је прописно награђиван мучењима. Једино их је било брига да им оближњи Емират Бухара не дира, а остале су презирали. А онда су Руси дошли у ову тврђаву из бајке или ноћне море, и реформисали све. А онда је то урадио СССР.

Узбекистанци у Хиви
Узбекистанци у Хиви
Узбекистанке у Хиви

ичан кала

Два и по киломентра дуге зидине високе 10 метара и под углом, са много кула, враћају нас у доба „1001 ноћи“ – и тај стари град се зове Ичан-Кала, насупрот новог граду, Дичан-Кали, ван зидина. У стари град водили су улази, Ота Дарвоза (Очева капија), била је најважнија. Кан је живео у палати Таш-Хаули и имао је 150 соба на располагању, али је пре свега волео да разапне своју јурту (округли шатор) и да у њој проводи време, као његови преци (нешто као Гадафи током свог живота). Оставили су му после анексије Хиве као протектората, формалну власт, и конкубине, али не и робље и војску.

А како је настала? Пааа, имамо и митко објашњење. Традиционална прича приписује име једном од синова пророка Ноје: „Прича се да се Сим (Сем, Шем), после потопа, нашао сам да лута пустињом. Заспавши, сањао је 300 запаљених бакљи. Када се пробудио , био је задовољан овим предзнаком, основао је град са обрисима у облику брода зацртаног према положају бакљи, о чему је сањао. Затим је Сим ископао бунар Хејвак, а вода из које је имала изненађујуц́и укус. Овај бунар је могуц́е видети у Ичан-Кали (унутрашњем граду Хиве) и данас.

Калта Минор, Владимир Цветковић
Калта Минор, Владимир Цветковић

џамија петка има 218 стубова

Стари град чува више од 50 историјских споменика и 250 старих куц́а, углавном из 18. или 19. века. Маузолеј Пахлавона Махмуда, свеца-заштитника Хиве, није на први поглед толико атрактиван у успоредби са свим овим минаретима, палатама, капијама и савршеним кућама које се брижљиво рестауриране и претворене у пансионе и ресторане, али је од великог религијског значаја. Кад смо код религије, Џамија Петка или Џума џамија (џума је заправо петак) има 218 дрвених стубова. Она је саграђена у далеком 10. веку и обновљена 1788–89, иако њена прослављена хипостилна сала још увек има 112 стубова преузетих из античких грађевина. Осталих 116 нисмо питали одакле су. Вероватно су нови, резбарени на старински начин, да се не примети.

Изградња Мохамед Амин Кан минарета почела је 1852. године
Изградња Мохамед Амин Кан минарета почела је 1852. године

калта-минор је заштитни знак хиве

Излазимо из џамије. И видимо само две боје – плаветнило неба и плочица и окер зидина и плочника. Ове боје никада нећемо заборавити. Ову светлост сањам и даље када затворим очи. Боље је рећи „сневам“, заправо. Заштитни знак Хиве, на свим магнетима и разгледницама, је дебели и ниски торањ, опточен плавим плочицама, Калта-Минор. Од милоште га зовемо „Дебељко“ или „Буцко“, а има иза себе врло амбициозну историју. Наиме, 1851. године је Мохамед Амин Кан решио да направи највећи минарет на свету, и кренуо је са огромном и дебелом основом. Према његовом плану, висина минартета је требало да буде 70-80 метара, са пречником који се нагло смањује са висином, што би минарет учинило трајнијим. Пречник његове основе је 14,2 метра. Градња је почела 1852. године, а 1855. године, када је висина достигла 29 метара, градња је изненада заустављена. Према историчару и писцу из Хиве Агахију, изградња није завршена због смрти иницијатора изградње Мухамеда Амина Кана, који је погинуо током битке код Сераха 1855. године.

Бухарци кажу да су они послали делегацију Кану да се не зевзечи са највећим минаретом, јер ће бити крви ако буде виши од оног из Бухаре. И наводно, кан се уплашио рата и стао. Никад нећемо сазнати шта је била истина. Свакако, кад је кан умро, његов наследник је закључио да има преча посла од градње огромне куле, и да неће да спискава новце у ово, већ је улагао у друге ствари. Остаде Хива тако са малим и дебелим торњем, који је неизрециво сладак.

Споменик поред Ел Минарете Калта Минар
Полвон дарвоза је источна капија унутрашњег града
Полвон дарвоза је источна капија унутрашњег града

једном или никад

Опет срећемо Насрадина Хоџу, који је приказан како се заценио од смеха пијући чај са још једним пријатељем, вероватно препричавајући своје невероватне сторије како је надмудрио и Курту и Мурту. Сви се сликају с њима. И ја сам накратко постао „трећи насмејани другар“. Ноћу, грађевине постају савршено и спектакуларно осветљене и мењају боју. Не вреди, морамо још један круг по овој бајци – једна дању, једна ноћу. Ноћу је све тихо, нема сувенира и тезги, само ресторани и кафићи. Какав мир Оријента, кога нема ни у Сарајеву, ни у Мароку, ни у Египту. Совјетски ислам, најлепши сусрет светова. Ако још грицнете у сумрак мантије, које уопште не личе на пазарске, употпунили сте магију. 

Волео бих да се вратим овде и покажем ово место некоме кога волим. Али, свет је велики а живот кратак и могуће је да се то неће десити. Али, и да се не деси, и да наставим други мердијанима, увек ћу магију окера и плаветнила Хиве носити у свом срцу као непроцењиву успомену. Зато, идите ви. Први пут. Нека вас Хива опије.

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: