bangalor

Бангалор

Хај-тек Индија

БАНГАЛОР

Авион је дотакао тло Бангалора, града о коме нисмо ништа знали, осим да 1) има супер име које подсећа на егзотику 2) тамо постоји нека врста индијске Силицијумске долине и да су тамо најбољи информатички умови Јужне Азије. Али, Бангалор се показао сасвим другачијим: уопште није претерано егзотичан. Напротив, прилично је британски. Зелен. Заправо, тајна је у томе што су Британци и изабрали баш Бангалор да се ту настане јер је био свеж, зелен и пријатан, за разлику од других делова Индије који су спарни и гуше врелином. Зато има пуно паркова, наравски, игра се и крикет свуда, по травњацима. Пуно је палата у британском колонијалном стилу, улице су пуне зеленила и широке.

Иако су сви елементи индијске културе ту: шљаштећи панои са лицима суперстарова Боливуда, биоскопи као централна места за излазак, моторне рикше у жутој, зеленој и црној боји, супер ресторани и јефтина гардероба. Уличне табле су им као неки мали билборди жуте боје на којима се, словима језика канада, који је овде званичан, исписује бог-зна-шта јер много су дугачка та имена улица. Бангалор је престоница јужне државе Карнатака, која је једна од најстаријих у Индији. Овдашњи људи чак нису ни Индоевропљани као они на северу: ови су ултрамали, ултрацрни и сви одреда носе бркове. Зову се Дравиди и они су прастановници Индије.

bangalor
bangalor

РЕЛАКС ХИНДУИЗАМ

Дочекује нас наш домаћин. Води нас до храма који је сав бео и има неке слонове и кукасте крстове, свастике, које се овде сматрају супердобрим знацима. Једноставно, не тиче се Индијце што је тамо-неки-луди-брка-негде-далеко злорабио њихов свети симбол током тричавих 12 година, кад они имају историју која се мери хиљадама година и успут још милионе богова. Сазнајемо да је храм џаинистички. Џаини су секта у оквиру хиндиузма који имају свеце, славе све слично као хиндуисти, али мање су оптерећени кармом и како ће проћи у следећем животу. Док хиндуисти пазе да не буду капиталисти да не би неког повредили у стицању новца и родили се, да зло не чује, као овца или коза, џаинисти су поштени капиталисти и не брину да ли ће бити у следећој инкранацији мрави или гусенице. Каже домаћин: „Ми смо релакс хиндуизам. Ради за себе и не повређуј друге. И доста је.“ 

Наравно, екстремни су вегетаријанци. Пазе да не повреде ниједно биће. Неки од њих мету улице испред себе да не би нагазили неког мрава док ходају. Неки екстремисти међу њима носе хируршке маске преко уста док дишу да не би прогутали и тиме убили неког микроба. Аман! Ово је најсулудије што сам чуо. 

bangalor
bangalor

ИНДИЈЦИ СУ ИМАЛИ ФЕЈСБУК ПРЕ 3000 ГОДИНА

У сваком случају, свашта смо видели у храму: скидали се боси, нисмо смели да гледамо богињу директно у лице, него смо добили огледала па смо гледали одраз богињине статуе у огледалу… Добили црвене кончане „наруквице“ које се не скидају док не иструну. Моја је иструнула после 8 месеци.

После нас је одвео у ресторан у коме нема меса. Каже да његови родитељи припадају екстремистичком делу џаина и да не би никад посетили ниједно место где се икада припремало месо. Дакле, ми бисмо код њих могли јести, они код нас никад. Каже и да је ожењен уговореним браком. „Ми Индијци смо имали Фејсбук пре 3000 година. Ја ако упознам негде неку џаинку, покренем све џаине да ми за 24ч дознају ко је она, шта воли, с ким се дружила, да ли је имала неког момка и ког… И тако за сваку религију и сваку касту. И Сики и хиндуисти и муслимани… Мада, не. Муслимани су некако као ви. Верују у слободну вољу код избора мужа или жене. Они су либерални.“

bangalor
bangalor

ПОТПУНО УВРНУТА ЗЕМЉА

Пролазимо кроз технолошки центар, са зградама необичних облика. Све информатичке фирме. На кућама се често види слика ђавола. „Шта то значи?“ упитам ја. „А, па то је ђаво, тј. бог Ђаво, јер и Ђаво је неки бог. Па онда њега налепиш на фасаду да тера злодухе. Он је Ђаво-заштитник.“ Потпуно уврнута земља. Можеш да изабереш да твој заштитник буде богиња смрти или Ђаво. Нешто као озваничени сатанизам у оквиру уобичајене религије. Стављају и слике богова на моторе и кола да их штите. На врата кола на лупа нека жена да проси. Не, то су травестити, много њих. Питам како то. Каже, био неки демон који је терорисао људе и рекли му да га не може убити ниједан мушкарац нити жена. И онда дође неки травестит и убије га, јер није био ни мушкарац ни жена – те су сад „средњополци“ врло поштовани – однедавно и законски.

НАЈБОЉЕ ЈЕЛО ИНДИЈЕ

Пробамо чикен тика масала, најбоље јело Индије. Могу да ставе гумени ђон и да га премажу неким сосом и појешћеш га у сласт. Зачини чуда чине. Специјалитет који су ми препоручили је „доса“: тесто са преливима. Кад је нека Мис Индије, пореклом из Бангалора, учествовала на избору за Мис света, цела Индија је са нежношћу читала њене изјаве да је хотел са 5* супер, али да она једва чека да дође код маме и једе мамину досу. Врло конзервативна земља кад су жене у питању. После оброка добијеш да жваћкаш ароматичне зрнасте плодове аниса који имају снажан укус. Све ти убију у устима, све сосове које си јео. Каже шеф сале, „Господине, ово вам је стари, индијски Орбит са еукалиптусом! 2000 година стар!“

bangalor
bangalor

ОВДЕ НИКО НЕ ПОШТУЈЕ САОБРАЋАЈНЕ ПРОПИСЕ

Касније увече, кренуо сам да купим нови пуњач. На једној раскрсници ми прилази апсолутно најлепша Индијка коју сам видео и каже: „Сер, да ли бисте пошли са мном мало?“ Проститутка. „Не, али хвала!“. Она почне да се смеје: „Хаха, не, хвала! Сјајно!“ Па шта да кажем кад сам учтив. А и изненађен. Домаћин ће на то: „Новост је то код нас. Али, због великог броја пословних људи из ИТ света, све постаје Запад, па се појављују и продавачице љубави. У радњи за телефоне, покушавам да кажем локалној верзији Апуа да ми треба „Мобајл фоун чарџер“. Он каже: „Ааа, бобал фон чаџа!“ И наставља потпуно неразумљиву верзију енглеског у којој су М и Б исто, Р и Д исто и тако то. 

Он мене разуме, ја њега ништа. Климам главом и правим се да слушам, платим и одем. Сутра се заглављујемо у страобалној гужви у саобраћају. Нико не поштује прописе. Нервозни. Индијац не. „Саобраћај? То је као вода. Нађе свој пут да тече ако наиђе на запреку. Не треба много правила“. Одводи нас до спектакуларно осветљених државних зграда. Каже, Индија је земља која ће претећи све. И Кину. Поред нас пролази 5000 људи у 20 минута. Док тријумфално приповеда о Индији, поред нас елегантно пролази пацов. Индија. Земља контраста и велике лепоте.

bangalor
bangalor

СВИђа вам се овај чланак? ПОДЕЛИте: